Hjälpmedel och teknikens inveckling

 

För ett tag sedan fick jag en mobil med Handi-programvaran av min arbetsterapeut. Jag skulle ha den i några veckor för att se om det var något för mig, men jag kunde snabbt konstatera att så inte var fallet. Det allra viktigaste saknades. Nämligen xT9, ett 3×3 tangentbord som jag har använt sedan funktionen kom. Utan det, är telefonen obrukbar för mig.

”Du får lära dig att använda ett QWERTY-tangentbord!” får jag höra andra säga, när jag enligt dem klamrar mig fast vid en uråldrig metod. Om det bara hade handlat om att lära om, hade det inte varit svårt.
MotorolaProblemet är att mina fingrar inte klarar av att pricka rätt på de pyttesmå tangenterna och det är inget som jag vänjer mig vid. Den ”smarta” telefonen fungerar helt enkelt inte och måste lämnas tillbaka.

På egen hand har jag införskaffat en Samsung Galaxy S2 som jag har använt ett tag. Även om den har en något större skärm än Motorolan jag testade, är QWERTY-tangentbordet ändå för litet. Fast det gjorde inget. Den har ändå fungerat på mitt antika vis. Tack och lov!

I går var sambon ivrig med att jag skulle uppdatera min mobilen. Det hade visst kommit en ny ”spännande” uppdatering. ”Jag vill se hur det ser ut!” sa han när jag undrade varför han var så angelägen.

För mig är det obegripligt att han insisterar på att jag ska uppdatera min telefon. Det kan väl knappast ha någon betydelse för honom?

Att stressas till att göra något är heller inte min grej. Först vill jag kontrollera vad det innebär, vilka problem som kan uppstå och säkerhetskopiera viktig data. Framförallt mina anteckningar.

Även om han aldrig tvingar mig att göra något, har han svårt att förstå min försiktighet. ”Men vad kan hända? Det funkade på min och Lars på jobbet uppdaterade sin utan problem!” fyllde han på med i hopp om att jag skulle ändra mig. Antagligen är det den aspiga analytikern som tar ledningen framför min impulsiva ADHD i sådana lägen. Kanske är det även en intuition? Vilket fall som helst är mitt logiska och analytiska jag, något som jag gillar. Åtminstone för det mesta.

Samsung

Eftersom jag hade en del skrivmaterial att ta reda på, var jag fast besluten med att allt skulle överföras till datorn innan jag vågade mig på den riskfyllda processen att uppdatera mobilen till Android 4.1.2. När jag hade säkerhetskopierat min texter, gjorde jag slutligen den efterfrågade ”optimeringen”. Då hände det som jag hade oroat mig för. Alla anteckningsblad med viktiga texter var borta. Inte ett spår av dem. Å andra sidan fanns de på datorn nu, så jag kunde lugnt pusta ut. Eller?

Nja, riktigt så enkelt var det inte. Alla skärmar med applikationer hade återställts till fabriksinställningar. Nu fanns det kanske sexton olika skärmar totalt att bläddra igenom för att hitta en applikation och på varje sida fanns det ungefär tjugo helt olika program utspritt. Och jag som hade bemödat mig med att organisera allt till en hanterbar miljö.

Innan hade jag bara några fåtal sidor och jag hade placerat de flesta applikationerna i kategoriserade mappar. Dessutom hade jag avinstallerat de som var onödiga och nu var de alltså tillbaka, i en enda röra. Suck!

Frustrationen lade sig till slut. Det är väl inte hela världen att ägna några timmar att ordna allt igen. Att organisera är ju trots allt ytterligare en av mina aspigheter.

Jag har redan påbörjat min väg mot ordning och reda. Synd att det inte också blev pengar denna fredag. För det skulle jag verkligen behöva nu. Pengar till en ny mobil, anpassad för mig. ”Men, du fixade väl mobilen!” tänker väl ni. Nej, det var ännu en förändring som hade skett. Den allra sista. Som dessutom gjort telefonen helt meningslös för mig. Samsung hade nämligen tagit bort funktionen att lägga till nya ord i sin nya uppdatering. En nödvändig funktion när man som jag använder xT9.

Förhoppningsvis leder detta till att min sambo inte kommer stressa mig med sånt här mer, utan låta mig sköta det i min takt och på mitt sätt?

av Aspergiana Postat i NPF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s