Tidshjälpmedel (Smartphone) – Handi Defy+

I förra inlägget skrev jag om min besvikelse över Handi Defy+ som jag fick prova under en tid. Även om den inte passar mina behov kan den säkert vara till stor hjälp för andra med kognitiva svårigheter. Jag har inte gjort någon djupdykning i den anpassade mjukvaran, men å andra sidan finns det inte så mycket att rota i heller och det är det som är poängen. Det ska vara enkla menyer med få valmöjligheter. Att inte ha så många alternativ att välja mellan innebär att den fyller sitt syfte redan från början, eftersom man slipper slösa en massa tid på att utforska och ändra i mobilen.

Hörlursplugg

Min allra första reaktion när jag öppnade kartongen och plockade ut tillbehören var varför de skickade med ett headset överhuvudtaget. De har ersatt den uråldriga metoden xT9 med QWERTY tangentbord, men behåller hörlurar från stenåldern. Ni vet de där hårda runda som inte alls formar sig efter örat, utan i stället ger skavsår. Skulle det vara ett bra alternativ för en person med NPF som tycker att kläder på kroppen irriterar?

Visserligen är det kanske ingen förmögenhet att betala några hundralappar för ett par ordentliga hörlurar, men för en smartphone på drygt femtontusen borde man kunna förvänta sig att det redan ingår. Dessutom är det en mobil som är särskilt anpassad för personer med t.ex. NPF och att då utesluta ett användarvänligt tillbehör rimmar dåligt.

En sak som jag dock blev frälst i är att man markerar med en knapptryckning och startar applikationer först med ett andra tryck. Tänk hur många gånger jag har råkat snudda vid en applikation och sedan otåligt varit tvungen att vänta på att kunna avsluta den igen. Det har ofta drivit mig till vansinne. Att slippa riskera detta är värt mycket!

Tummen upp

För övrigt är jag inte speciellt imponerad av funktionerna, inte heller kalendern som enligt arbetsterapeuten skulle vara enormt bra. Den fyller givetvis sitt syfte och enkelheten gör det lätt att hantera aktiviteter, men det finns inte mycket som gör den bättre än andra alternativ som finns på marknaden. Att man kan koppla t ex checklistor eller andra applikationer till en händelse är nog det enda som höjer poängen. Dessa poäng förloras dock snabbt på grund av det som i stället saknas.

Mina tidigare telefoner har jag huvudsakligen använt som tidshjälpmedel och den allra viktigaste funktionen har varit möjligheten att ställa in flera påminnelser med olika intervaller för samma händelse. Denna finess som finns på de flesta moderna mobiler i dag, är borttagen från en telefon som ska användas som hjälpmedel. Hur smart är det på en skala?

Enda sättet att lösa detta på är att skapa flera poster för samma händelse. Det blir onödigt jobbigt och skapar i alla fall kaos för mig. Jag som trodde att ett hjälpmedel skulle underlätta för brukaren och inte bli mer komplicerat.

Tummen ner

Slutligen kommer jag till priset som är på tok för dyrt för en mobiltelefon som kostar ca 2000 kronor ute i handeln. Anledningen till den höga kostnaden är mjukvaran. Är den verkligen värd nästan fjortontusen kronor? Efter min genomgång är jag ytterst tveksam till det. Om alla brukare i stället fick sextontusen i kontanter för att själva köpa en mobil som passar deras behov, skulle pengarna räcka till mer. Om brukaren skulle behöva hjälp med att göra inställningar vid köpet, får de hjälp av försäljaren. Vid mer avancerade inställningar som är mer tidskrävande skulle de med största sannolikhet fixa det också för en rimlig summa. Fortfarande betydligt billigare än Handi Defy+.

Vad säger det övriga folket om detta? Är det inte bättre att kapa kostnaderna med två tredjedelar och låta brukaren själv göra sitt inköp? Alla vinner på det. Det blir en mycket mindre kostnad för skattebetalarna och brukaren får tillbaka sin rätt till valfrihet.

Slutsummering

Fördelar

  • Bättre överblick med mindre information.
  • Färre valmöjligheter förenklar inställningar.
  • Enkeltryckning för att markera och dubbeltryckning för att starta applikationer.
  • Möjligheten att koppla applikationer till kalendern, t ex checklistor.

Nackdelar

  • Påminnelser vid olika intervaller saknas.
  • xT9 saknas.
  • Inget användarvänligt headset.
  • Priset: 15810 kronor.
av Aspergiana Postat i NPF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s