Det är inte din skuld. Ta tillbaka den!

 

Efter att ha släckt lampan och krupit ner under täcket attackerades jag av en tankesvärm som satte sömnen i strejk. Även om jag regelbundet fångas i oändliga loopar av grubblerier, brukar de mest bestå av ångest. Den här natten välkomnades jag däremot med insikter.

I hela mitt liv har jag ständigt försvarat alla som gjort mig illa. Att min mamma kränkte och slog mig berodde på att hon hade en bitter mor och en alkoholiserad far och han som misshandlade mig i några år blev själv nedtryckt av sin bror. Då gick frustrationen ut över mig. ”Har du nånsin funderat på att rätt och slätt säga: ”De gjorde fel! De gjorde mig illa!” i stället för att försöka försvara dem hela tiden?” frågade en terapeut en gång.

Det hade jag aldrig gjort. I stället sökte jag förklaringar på andras dåliga beteenden, hellre än att läka mig själv. Även om jag har haft en jobbig bakgrund, går jag inte runt och trampar på andra. Varför skulle någon annan ha befogenhet att göra det? Ingen har rätt att behandla oss som de vill. De som har skadat mig, gjorde mig illa och det finns inget som försvarar det. Om de i sin tur har råkat illa ut, är det ett eget kapitel för dem. Visst, det kan ge en del förståelse för varför det hände, men det ändrar inte det faktum att de faktiskt gjorde fel.

Aldrig ska vi som blivit utsatta bära skulden eller tvingas hitta orsaker till omgivningens handlingar. Det ingår i deras personliga utveckling. Den enda vi kan styra och den enda vi kan krypa in i skallen på, är oss själva. ”Varför gjorde han så?” är en fråga vi kan ställa när läkningsprocessen är över, men vi ska inte tro att svaren gör oss hela igen. Det är bara ett sätt att skjuta undan fokus från oss själva.

Vi måste sluta leta efter sanningar utanför oss själva, för det enda äkta finns i vårt inre. Endast genom att hitta vår äkthet kan vi bygga upp en varaktig lycka. Vår uppgift är inte att hela andra, så varför ska vi då rota i deras sanningar?

3 kommentarer på “Det är inte din skuld. Ta tillbaka den!

 1. Frivillig skuldpåtagelse – självklart – det är ju synd om just de som bar sig dumt åt – för om jag skulle säga högt att det är den som utåt sett är snäll som bär sig dumt åt – vem skulle då tro på mig? Och hur skulle jag kunna lämna ut familjen på det viset?

  Nej, bäst att hålla tyst, kämpa på och långsamt gå mer och mer sönder inombords – tills det kraschar totalt….

  Men inte kan jag löna ont med ”ont” eller löna okunskap? med ”skvaller” nej de närmaste ska man skydda och fortfarande gör jag det, gentemot andra och framförallt tar jag själv skulden för att inte låta någon skugga falla på andra inför mina egna barns skull….Och inför mig själv…

  Så även ”om vår uppgift inte är att hela andra” så behöver vi väl inte söndra????
  De gjorde mig illa, inte en gång utan om och om igen – men jag fortsätter skydda dem…och taggen river och sliter inombords….

  • Det är väldigt befriande att ge tillbaka skulden till de som har gjort ont, men ändå skonar jag några och fortsätter att bära på den tunga stenen alldeles själv. Av någon anledning är det svårare när det rör sig om familj och släkt. Det är som att det finns en plikt att skydda våra föräldrar och syskon, vad som än händer.

 2. Plikt, norm, uppfostran, etikett – jag vet inte. Kanske handlar det om att så länge vi skyddar så finns det en chans att förhållandet ska bli bra?

  Till mina barn tar jag på mig skulden till varför vi inte träffar min släkt. Men vem jag skyddar i det fallet är oklart…

  Men det är så sant det du skriver att frågan om ”varför gjorde han så” egentligen är helt fel onödig. Det är min reaktion på det hela som jag måste ”ta hand om”.

  Min terapeut säger; ”du behöver inte förklara eller försvara allt”…men det är svårt att låta bli, förklara och försvara har varit centralt i mitt liv. Både av mina handlingar och också av andras emot mig. Fast förklara o försvara andras handlingar kräver att man erkänner dem…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s